Affiliations
Publications
Computers and Society (ACM Press, New York)
Ethics and Information Technology
European Journal of Health Law
Ifcai Journal of Heathcare Law
International Review of Information Ethics (Publication of the International Center for Information Ethics – Stuttgart, Germany)
Journal of Information, Communication, and Ethics in Society (Troubadour/Emerald Publishing, UK), 2004
American International Journal of Contemporary Research http://www.aijcrnet.com/
Procedia-Social and Behavioral Sciences http://www.sciencedirect.com/science/journal/18770428
Δικαιώματα του Ανθρώπου (Human Rights), (in Greek)
Εφαρμογές Αστικού Δικαίου (Applications of Ciivl Law) in Greek
Δίκαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΔιΜΜΕ, in Greek)
Κριτική Επιθεώρηση Νομικής Θεωρίας και Πράξης (KritE, in Greek)
Σύγχρονη Εκπαίδευση (Modern Education, in Greek)
Iόνιος Επιθεώρηση του Δικαίου (Ionian Law Review, in Greek)
Νομική Επιθεώρηση Αθηνών (Athens Law Review, in Greek)
Τεκμήριον (DALS Review, in Greek)
DIGESTA (in Greek)
Λυσίας (Lysias, in Greek, Cypriot Law Journal) (in Greek)
Ποινική Δικαιοσύνη (Criminal Justice, in Greek) (in Greek)
Edward Elgar Publishing
Ronald Sadler editions-Palgrave Macmillan
The IFCAI University Press
Jones and Bartlett publishers
Martinus Nijhoff publishers
Tepis publishing house
Brylant
Νομική Βιβλιοθήκη (Nomiki Vivliothiki, Greece)
Α. Σάκκουλας (Ant. Sakkoulas, Greece)
University of Macedonia Press
Papazissi Publishers
Paschalidis Press
Ocelotos Publishing
Bioinformatics Law: Legal Issues for Computational Biology in the Post-Genome Era (edited by Jorge L. Contreras and A. James Cuticchia). Chicago, IL: ABA (American Bar Association) Publishers, 2013.
Internet Security: Hacking, Counterhacking, and Society (edited by Kenneth E. Himma). Boston, MA: Jones and Bartlett, 2007.
The (Wiley) Handbook of Information and Computer Ethics (edited by Herman Tavani and Kenneth Himma). Hoboken, NJ: John Wiley and Sons, 2008.
Ethics and Emerging Technologies, (edited by Ronald Sandler). Palgrave Macmllan 2013,
International Encyclopedia of Laws, Tort law Hellas, Kluwer Law International 2003, p. 364
2023 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1988
Άρθρα και μελέτες-συμμετοχές σε συλλογικά έργα, εκθέσεις κ.ά. / Articles, studies, reports e.tc.
Στο άρθρο περιγράφεται η σημασία της χρήσης βάσεων δεδομένων. Αναλύεται το νομικό πλέγμα προστασίας του Ν.2121/1993 για τις πρωτότυπες και μη πρωτότυπες βάσεις δεδομένων, καθώς και οι εξαιρέσεις από την προστασία υπέρ του νομίμου χρήστη βάσεων δεδομένων. Περιγράφονται επίσης οι νομικές δυνατότητες συμβατικής ρύθμισης των ευχερειών του χρήστη της βάσης δεδομένων και οι διατάξεις περί απαλλαγής ευθύνης για τη χρήση της βάσης, σε συνδυασμό και με τυχόν τεχνολογικά μέτρα προστασίας του περιεχομένου της. Γίνονται, τέλος, κάποιες παρατηρήσεις για τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες ως χρήστες βάσεων δεδομένων.
Aνάλυση, ερμηνεία και κριτική της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με τις βιβλιοθήκες και γενικότερα, τις υπηρεσίες πληροφόρησης (υποχρέωση γνωστοποίησης επεξεργασίας, κανόνες συλλογής προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες της υπηρεσίας πληροφόρησης, κ.λπ.).
Εκτενής μελέτη για την υποχρέωσης παροχής γενετικής πληροφορίας που αποκτάται κατά τον προγεννητικό έλεγχο από τον ιατρό και στήριξη της θέσης ότι αυτή οφείλεται να μεταδοθεί μόνο στην έγκυο και όχι στον φερόμενο βιολογικό πατέρα του εμβρύου, με κριτική παράθεση της σχετικής ελληνικής νομολογίας των τελευταίων ετών.
H μελέτη αυτή αποτελεί συμμετοχή σε ένα κεφαλαιώδες και πρωτοποριακό για το δίκαιο/δεοντολογία της πληροφορίας έργο στις ΗΠΑ και διεθνώς, το Handbook of Computer and Information Ethics, επιμ. Himma & Τavani, εκδόσεις Wiley, 2008. Παρουσιάζεται το πρόβλημα του ψηφιακού χάσματος, η σχέση της «απόλυτης» φτώχειας με το ψηφιακό και το πληροφοριακό χάσμα, η θεμελίωση από ηθικής πλευράς του επιχειρήματος ότι τα διάφορα ψηφιακά χάσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν, τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό χάσμα είναι απλά ένα ζήτημα «του συρμού» (ή ακόμη και απάτη), με παράθεση παραδειγμάτων. Το άρθρο κλείνει με μια σειρά ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντηθούν πριν δοθεί προτεραιότητα στο «κλείσιμο» του ψηφιακού χάσματος.