Συνέδριο MRBE


Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική

Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική

Το πρώτο συνέδριο Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική έγινε στην Αθήνα, την 28η.2.-1η.3.2013.
Επίσημος Ιστοχώρος: http://conferences.ionio.gr/mrbe2013

Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική Πρακτικά του πρώτου συνεδρίου:
Ιατρική ευθύνη και Βιοηθική-σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος, Broken Hill Publishers, 2013. Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη και Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή


Το δεύτερο συνέδριο Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική έγινε στην Αθήνα, 14 και 15 Μαρτίου 2014.
Επίσημος Ιστοχώρος: http://conferences.ionio.gr/mrbe2014
Άρθρο Φερενίκης Παναγοπούλου-Κουτνατζή στον ΣΥΝήΓΟΡΟ (τεύχος 102/2014)

Πρακτικά του δεύτερου Συνεδρίου: ΒΙΟΗΘΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, Αθήνα 2014, σελ. 1-800, Εκδόσεις Παπαζήση.
- pdfΠρόσκληση παρουσίασης συλλογικού τόμου
Παρουσίαση συλλογικού τόμου, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, ώρα 7.00 μ.μ., αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Παρουσιαστές:
Λάμπρος Κοτσίρης, Ομ. Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια και Αν. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου
Χαρά Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Θεόδωρος Φορτσάκης, Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής: Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής της Σειράς δια-ΛΟΓΟΣ των Εκδόσεων Παπαζήση.

- Παρουσίαση συλλογικού τόμου, Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, ώρα 7.00 μ.μ., αίθουσα εκδηλώσεων του Bιβλιοπωλείου IANOS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη).
Παρουσιαστές:
Ευτυχία Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, Ομότ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Bασίλειος Ταρλατζής, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Πολυχρόνης Βούλτσος, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής

Συντονιστής: Δήμητρα Κοντόγιωργα-Θεοχαροπούλου,
Ομότ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ
pdfΠρόσκληση παρουσίασης συλλογικού τόμου
Το τρίτο συνέδριο Ιατρική Ευθύνη και Βιοθική πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 16 και 17 Ιανουαρίου 2015.

«Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική- Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος - Το ανθρώπινο πρόσωπο»
Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, Aίθουσα 'Ευρώπη', Νομική Βιβλιοθήκη, Μαυρομιχάλη 23

“…Tα ζητήματα που πραγματεύεται το συνέδριο είναι διεπιστημονικά, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ως ομιλητές νομικοί, ιατροί, ειδικοί στη φιλοσοφία και την ηθική, θεολόγοι και άλλοι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν ζητήματα ιατρικής ευθύνης και βιοηθικής στο ειδικότερο πεδίο της χειρουργικής προσώπου (γναθοχειρουργικής, περιοδοντολογίας, πλαστικών επεμβάσεων στο πρόσωπο, όπως οι μεταμοσχεύσεις προσώπου μετά από εγκαύματα κ.λπ.-facial transplants, oral and maxillofacial surgery e.tc.). Πρόκειται για κάποιες από τις πιο σημαντικές ειδικότητες της χειρουργικής, αν όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, καθώς αφορούν τo ίδιο το πρόσωπο του ασθενούς, το οποίο κατεξοχήν συνδέεται με την εικόνα και την προσωπικότητά του ατόμου. Τα σχετικά ζητήματα δεν έχουν παρουσιασθεί ποτέ σε συνέδριο στην Ελλάδα, αν και υπάρχει ασφαλώς ευρύτατη ξένη σχετική βιβλιογραφία. Ευρύτατη είναι στην Ελλάδα η βιβλιογραφία που αφορά στην αξία και τη σημασία του προσώπου και της εικόνας του στο δίκαιο. Στο συνέδριο θα επιχειρηθεί ο συνδυασμός των δύο βασικών αυτών επιστημονικών ειδικοτήτων, της ιατρικής και της νομικής, ειδικά στο θέμα της ιατρικής ευθύνης και της βιοηθικής με κέντρο όμως το ίδιο το πρόσωπο του ατόμου. Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν από κεντρικά θέματα προβληματισμού της ιατρικής ευθύνης και της βιοηθικής..”. Aπό την ιστοσελίδα του συνεδρίου 2015.
Επίσημος Ιστοχώρος: http://mrbc.gr/
Το τέταρτο συνέδριο Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική-Παιδί και Βιοηθική πραγματοποιήθηκε στη Νομική Βιβλιοθήκη στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2016. Βλέπε επίσης: https://mrbc.gr/2016/

Τα πρακτικά του συνεδρίου εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση το 2017, επιμέλεια Μαρίας Κανελλοπούλου Μπότη, Φερενίκης Παναγοπούλου-Κουτνατζή και Ε. Πρωτοπαπαδάκη, εισαγωγή Μ. Δραγώνα-Μονάχου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λάμπρο Κοτσίρη την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018.
Το πέμπτο συνέδριο με τίτλο Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική-Δεδομένα υγείας και γενετικά δεδομένα έγινε στη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018.
Επίσημος Ιστοχώρος: http://mrbc.gr/

Τα πρακτικά του συνεδρίου, με τίτλο Βιοηθικοι Προβληματισμοί V - Δεδομένα Υγείας και Γενετικά Δεδομένα, εκδόθηκαν το 2019 απο τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση
Έκτο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό συνέδριο, Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική-Τεχνητη Νοημοσύνη, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Επίσημος Ιστοχώρος: https://mrbc.gr/2020/
Αρχή της σελίδας